Trymowanie sznaucera średniego
..............................................................................................................................................................

Wypielęgnowany sznaucer jest zachwycający dla oka i jest dumą właściciela. Rasa ta niestety bardzo traci na swojej urodzie jeśli nie jest odpowiednio pielęgnowana - trymowanie, strzyżenie, czesanie itd. Jak wiadomo sznaucery to psy szorstkowłose, jednak z biegiem czasu jeśli będziemy ograniczali się tylko do strzyżenia jego sierść w dotyku bardziej będzie przypominać sierść pudla niż "szczecinę". Nie trymowane sznaucery, które matka natura obdarzyła szorstką i dobrze wysyconą kolorystycznie sierścią do około drugiego roku życia zachowują w miarę dobry włos. W późniejszym okresie ich sierść robi się miękka i traci pigment. Trymowanie zawsze poprawi jakość nowego odrastającego włosa. Spowoduje, że barwa sierści będzie właściwa - soczysta i głęboka. Jeżeli zauważyliście, że sierść waszego psa jest matowa jej pigment staje się mało wyrazisty, a wasz pies jest zdrowy i prawidłowo odżywiany to możecie być niemal pewni, że jego sierść koniecznie potrzebuje trymowania.

Szata psa ma zupełnie inna strukturę niż włosy człowieka – sierść sznaucera składa się z dwóch rodzajów włosa: grubego włosa okrywowego i miękkiego, wełnistego dość puszystego podszerstka. Strzygąc psa nożyczkami czy maszynką obcinamy jedynie włos okrywowy, nie naruszając podszerstka, którego czasami potrafią być olbrzymie ilości. Włos przycięty w okresie wzrostu słabnie, obumiera, ale nie zawsze wypada ze skóry, stąd całość szaty robi wrażenie miększej, bardziej skręconej i ma mniej wysycone barwy. Martwy włos nie odnawia przecież swego barwnika, więc gdy jest go sporo, to i cały pies jest mniej wyrazisty w kolorach...
Kiedy trymować. Na pewno nikt nie przeoczy tego momentu. Kiedy dywany w domu będą przypominały twojego psa a po kątach domu będą gromadzić się stosy sierści będzie znaczyło to, że już ten moment nadszedł :-) Trochę bardziej poważnie, włos kiedy jest gotowy do trymowanie sam łatwo "wychodzi" i jest luźny. Gdy włos jest dojrzały do usunięcia pies nie będzie protestował. Chwyć po prostu małą kępkę włosów okrywowych między dwa palce. Gdy udało się prawie w całości dać wyrwać, to znaczy, że trzeba psa wytrymować.

Pierwsze w życiu trymowanie (strzyżenie) sznaucerka przeprowadzamy gdy na dworze jest w miarę ciepło (nigdy gdy na dworze są mrozy) około 3-4 miesięcznego szczeniaka. Jest to nawet wskazane, ponieważ powoduje szybszą wymianę sierści szczenięcej, która jest zbyt miękka i często w niezbyt ładnym kolorze, na właściwą sierść psa dorosłego. Nie wspomnę już o tym że np. 6, 7 miesięczny szczeniak nigdy nie trymowany, przypomina raczej zużytego mopa do podłogi niż sznaucera :-)

Co to w ogóle jest trymowanie? Jest w zasadzie usuwanie wyłącznie martwych włosów, bez naruszania włosa wciąż żywego. Polega ono na takim pociąganiu końcówek włosów, by usunąć z torebek włosowych włos już martwy, a nie naruszyć włosa wciąż żywego. Brzmi to bardzo skomplikowanie, w praktyce jest jednak bardzo proste.
Jeśli uda się nam spojrzeć pod światło na psią szubę, zaczesaną „pod włos”, to zobaczymy, ze wyraźnie dzieli się ona na dwie, a zazwyczaj nawet trzy warstwy. Najniżej, przy samej skórze jest gęsty i miękki podszerstek, na końcach jest dość rzadki umarły już włos okrywowy, a między nimi rosnący nowy, lśniący włos. Trymowanie polega na usunięciu tej najwyższej, niepotrzebnej już organizmowi warstwy i odsłonięcie porastających nowych włosów. Robi się to dość prosto – lewa ręka przytrzymuje skórę psa, prawa ujmuje niewielką kępkę najdłuższych włosów między kciuk a palec wskazujący i niezbyt silnie, ale energicznie pociąga w kierunku rośnięcia włosa. Brzmi to dość makabrycznie, ale wystarczy spróbować, by zobaczyć, iż większość psów nawet nie czuje, że wyrwaliśmy mu kępkę futra.

Trymowanie ręczne (skubanie palcami) psa jest zabiegiem dość pracochłonnym i w bardzo męczącym. Wymyślono trymer – to rodzaj specjalistycznego nożyka, wyskubującego z psiej sierści tylko martwe włosy. Wygląda on właśnie jak stosunkowo krótki nóż, z jednej strony ząbkowany na całej swej długości. Cała sztuka w produkcji trymerów polega właśnie na owych ząbkach – muszą być na tyle drobne, by ujmować włos, a na tyle szerokie, by sprężysty, żywy włos swobodne przesuwał się między nimi. (Im drobniejsze ząbki, tym krótszy włos po trymowaniu). Na wyposażeniu każdego groomera bywały co najmniej trzy trymery – od najgrubiej ząbkowanych, służących do przerzedzania włosa okrywowego, poprzez średnie, wszechstronnego użytku po najdrobniejsze, służące do trymowania tych partii ciała psa, gdzie włos miał być najkrótszy.

Pamiętać jednak trzeba, ze trymowanie nie jest w stanie zastąpić nam wszystkich zabiegów wokół włosa psa i nawet najbardziej szorstkowłose rasy wymagają w niektórych partiach ciała użycia maszynki czy nożyczek – trymowanie miejsc szczególnie wrażliwych, takich jak policzki czy podogonie sprawiałoby psu ból, a tego należy zawsze unikać.

Tyle teorii, a jak wygląda to w praktyce?
No więc na początek potrzebujemy trymera :-) ja osobiście do średniaków używam 4 trymerów. Pierwszy to Mars model 99M51520 (tz. grabie trymerskie) do rozczesywania sierści i wyczesywania odrośniętego dość długiego martwego włosa, pozostałe to nożyki trymerskie, którymi robię "poprawki" i wyczesuję jeszcze więcej podszerstka :). Jakiego trymera wy użyjecie zależy tylko od was no i poczęści od sprzedawcy który wam będzie doradzał. Jak już mamy "sprzęt" możemy trymować.

 

 

Trymowanie rozpoczyna się od górnej linii bezpośrednio za uszami i wyskubuje się niepożądane włosy aż do włosów okrywowych, twardych i dobrze przylegających. Przy tej czynności korzysta się z palców/kciuk i wskazujący/ oraz noża trymerskiego. Przy posługiwaniu się trymerem trzeba zwrócić uwagę aby włos nie był obcięty lecz całkowicie wyrwany. W ten sposób przygotowuje się kark, łopatki i grzbiet do nasady ogona. Włos na karku musi przechodzić harmonijną linią we włos na grzbiecie. Włosy na karku powinny być gładkie i dobrze przylegać. I tak trymujemy aż obejmie całą powierzchnię     

Jeżeli włos wychodzi dość lekko również z pola      można wytrymować także te miejsca. W polu     włos wychodzi najtrudniej i jeśli są z tym kłopoty można zostawić je nie trymowane. Włos w tych miejscach jest zdecydowanie bardziej miękki i nawet dojrzały trzyma się dość mocno w skórze. Te miejsca zazwyczaj strzyże się na krótko maszynką więc trymowanie ich nie ma aż takiego znaczenia. Trymowanie pupy psa też możemy sobie podarować, bo nawet najspokojniejszy sznaucer tego nie lubi. Jeżeli sznaucerek ma długi ogon powinien tak wyglądać , że u nasady szeroki zwęża się ku górze i zakończony jest szpicem. Na spodniej stronie ogona nie powinny sterczeć żadne włosy, muszą być one równo wyskubane lub przycięte.

 

 

Trymując nożykiem przytrzymuje się kępkę włosów między kciukiem, a ostrzem i pociągając "z włosem" wyrywa. Należy przy tym uważać na kąt ustawienia nożyka (najlepiej, gdy prowadzi się go prostopadle do powierzchni skóry).
Jeżeli jednak nie macie wprawy zawsze można wybrać trymowanie ręczne, czyli skubanie. Jest to bardziej pracochłonne, ale mamy pewność, że włosy są w całości usuwane, a nie przycinane. Można pomóc sobie stosując gumowe nakładki na palce. Takim innym domowym sposobem pozbycia się martwego włosa jest czesanie "magicznym" grzebieniem :-) Taki grzebyk przygotowujecie sami. Potrzebny nam będzie grzebień i "gumka recepturka". Wystarczy gumkę owinąć dookoła każdego ząbka grzebienia i gotowe. Można wtedy czesać psa, a gumka powoduje, że martwy włos ładnie sam wychodzi podczas zwykłego czesania. Wygląda to mniej więcej tak :-)

 

 

...........................................................

Do góry  |  WSTECZ

 
 
 

Copyright ©   - Hodowla sznaucerów średnich pieprz i sól